Diagnostiek Volwassenen

Psychodiagnostiek betekent zo nauwkeurig mogelijk beschrijven en onderzoeken hoe iemand, op het moment van afname, psychisch (geestelijk) functioneert. Het doel van psychodiagnostiek is om te onderzoeken wat de oorzaak is dat een persoon vastloopt op diverse gebieden in het dagelijks leven.

Vaak zal de huisarts kunnen inschatten wat er met u aan de hand is. Soms is dat niet meteen duidelijk en is meer informatie nodig. De huisarts kan dan bij GGZON een psychodiagnostisch onderzoek aanvragen (SGGZ verwijzing). Ook is er na de intake bij GGZON soms behoefte aan meer informatie over welke behandeling geschikt voor u zou kunnen zijn. Soms kunnen er gedurende de behandeling vragen ontstaan over de diagnose. In al deze gevallen kan psychodiagnostisch onderzoek gestart worden. Het gaat dan altijd om het beantwoorden van onderzoeksvragen. 

U kunt bijvoorbeeld denken aan
- Wat is iemands intelligentieniveau?
- Zijn er aanwijzingen voor cognitieve problemen?
- Zijn er aanwijzingen voor autisme?
- Is er sprake van ADHD?
- Hoe zit iemands persoonlijkheid in elkaar?

In het eerste onderzoeksgesprek wordt door de psycholoog die het onderzoek uitvoert uitgelegd hoe het onderzoek eruit zal zien. Dit is afhankelijk van de onderzoeksvraag maar meestal bestaat een onderzoek uit een aantal gesprekken, het afnemen van vragenlijsten en het uitvoeren van praktische testen. Regelmatig wordt er gevraagd om iemand uit uw omgeving mee te brengen (b.v. uw partner of een van uw ouders) voor aanvullende informatie. Vaak komt u binnen een aantal weken drie of vier keer een dagdeel langs. Hierna worden de resultaten in een onderzoeksverslag uitgewerkt. De resultaten van het onderzoek worden met u besproken. Dit verslag wordt, bij toestemming van u, aan de aanvrager van het onderzoek gestuurd. 

 

 

  Laatste nieuws

Receptie & Administratie gesloten op 09-08-2019
Lees meer
GGZON scoort een 8,6 op cliënttevredenheid Basis GGZ!
Lees meer
GGZON heeft momenteel meerdere vacatures voor:
Lees meer